pl1
pl2

Pianolessen voor jong en oud

Welkom op de site van pianolessen bij Joep!

Pianospelen is leuk! En als je het nog niet kan...dan kun je het leren. Bij Joep zijn de pianolessen heel leuk, inspirerend, gevarieerd en héél persoonlijk. Het zijn geen standaard pianolessen. Het belangrijkste bij Joep is dat je plezier hebt in het spelen en dat je het ook spelenderwijs leert. Alle stijlen komen aan bod (tenminste, als je dat wilt). Van klassiek tot pop, blues, jazz, evergreens, filmmuziek, improviseren enz. En aan het eind van elk seizoen kun je kiezen of je een aantal opnames van wat je het afgelopen jaar hebt geleerd, wilt opnemen. Professionele opnames want Joep heeft een opname studio.


Welkom bij de Pianolessen
Ik hoop dat we een gezellige, muzikale en creatieve tijd tegemoet gaan. Om goed van start te gaan zijn een aantal zaken belangrijk en die staan in deze website. De piano is al eeuwenlang een populair instrument in alle lagen van de bevolking. Of men nu klassiek speelt of jazz, boogy woogy, soul of blues, het kan allemaal op de piano. Heb je ook al altijd piano willen spelen? Of staat dit mooie instrument bij jullie thuis terwijl er niemand op kan spelen?
Dan is dit een leuke kans voor je!

Ook jij kunt nu een ervaren pianist(e) worden. Met deze pianolessen kan dit zelfs op een snelle en zeer aangename manier. Je begint natuurlijk bij het begin, want dat moet nou eenmaal. Eerst de linker en rechter hand apart en daarna allebei samen. Al snel kun je alle toetsen en pedalen bedienen.
Je leert noten lezen, werken met ritmes en maten, de juiste vingerzetting, houding en aanslag, en de vele muziekstijlen. En natuurlijk leer je improviseren. Spelenderwijs loop je door de verschillende lessen heen. Zo ontdekt je dat ook jij stap voor stap dit instrument kunt leren bespelen. Heb je al enige kennis van het instrument en het bespelen ervan? Dan heb ik voor jou de lessen voor gevorderden. Ook na het volgen van onze beginnerscursus is dit het ideale vervolg. Diverse aspecten van het pianospelen worden verder uitgediept en het spelen zelf zal steeds beter gaan. Na het volgen van deze serie lessen kun je probleemloos andere muziekstukken instuderen. 


Begin leeftijd
De minimum leeftijd is normaal gesproken 6 jaar. Jonger beginnen kan wel als er sprake is van duidelijke motivatie en aanleg en als er thuis geholpen kan worden. Er is in principe geen maximum leeftijd. Iedereen die nog wat wil leren op oudere leeftijd kan beginnen met pianolessen.


Verwachtingen van het eerste jaar
Pianospelen vereist een goede coördinatie tussen de handen(en met betrekking tot het pedaal: ook tussen handen en voeten). Om dit te bereiken moet er regelmatig en geconcentreerd geoefend worden, zeker de eerste jaren. Ook het lezen van twee verschillende balken tegelijk is niet eenvoudig. Het voordeel van pianospelen is, dat er al heel snel liedjes gespeeld kunnen worden en vooral dat op ieder niveau een veelheid van stijlen mogelijk is. Bovendien kun je als pianist met vrijwel ieder ander instrument samenspelen.

Wat in het eerste jaar óók wordt geleerd is improvisatie en het maken van eigen werken. Want het uiteindelijke doel is om achter de piano te gaan zitten en gewoon lekker te spelen, zònder bladmuziek. (Als je dat wilt natuurlijk!)


Lesmethode
Mijn pianolessen kenmerken zich door een persoonlijke en onconventionele benadering. Het uitgangspunt is dat muziek maken leuk moet zijn!
Dat kun je niet in een keurslijf van strakke lesmethoden dwingen. Leerlingen bepalen zelf hoe en wat ze willen leren, ik begeleid en stimuleer hierin. Persoonlijke expressie en vrije muzikale ontwikkeling staan bij mij op de eerste plaats. Techniek en theorie staan altijd in dienst hiervan. De lessen zijn individueel, zodat iedere leerling zich op zijn (haar) eigen manier en in zijn (haar) eigen tempo kan ontwikkelen.

 

Goede sfeer tijdens de lessen
Pianospelen is een plezierige aangelegenheid en grote artistieke prestaties kunnen alleen geleverd worden in een ontspannen sfeer. Met iedere leerling wordt een goede band opgebouwd; er is niet alleen aandacht voor de "pianospelende kant".

Muziek maken is immers onlosmakelijk verbonden met de hele persoon. Naast docent ben ik ook uitvoerend musicus. Door zelf op te treden weet ik mijn bewogenheid voor muziek in de lessen over te brengen.
In mijn lessen staat een persoonlijke aanpak centraal. Niemand is te oud om te leren pianospelen! Of je nu een "absolute beginner" bent of (als kind) klassiek pianoles hebt gevolgd en eens iets anders wilt of als je je wilt bezighouden met de piano binnen de jazz en popmuziek - alles is mogelijk.

 

Rol van de ouders
Ik stel regelmatig contact met de ouders zeer op prijs. Deze belangstelling kan ook thuis, naar het kind toe, erg stimulerend werken. Ook ik ben als kind met pianoles begonnen, net als mijn leerlingen nu....

 

Techniek
Met techniek wordt niet alleen bedoeld het hebben van snelle vingers; dat is slechts één aspect ervan. Het vormen van een mooie toon (toonvorming dus), en het harder, of juist zachter spelen van de ene hand ten opzichte van de andere hand. Of bijvoorbeeld het bewust ongelijk aanslaan van de vingers van één hand? En wat dacht U van heel luid spelen en vervolgens heel erg zacht?


Afwisselende etudes
Als je dit leest zul je begrijpen dat ik het urenlang spelen van toonladders weinig zinvol vind. Ik heb wel voor elk niveau leuke, afwisselende etudes
voor de leerlingen uitgezocht. Ook aan jonge kinderen geef ik kleine oefeningetjes, zodat zij eraan wennen dat oefeningen erbij hoort. Het geven van de juiste etudes op het juiste moment geeft een goede technische basis. Een goede techniek maakt pianospelen een stuk aangenamer. Voor aanschaf van boeken moet men rekenen op ca. 25.- tot 40.- euro per jaar.

 

Het pedaal
Het pedaal is het "sieraad" van de piano. Vroeger leerde men pas pedaal spelen na drie of vier jaar pianoles. Het pedaal bleef dan altijd iets waar je bij moest nadenken. Tegenwoordig denken de meeste pianodocenten heel anders over het tijdstip van pedaal leren spelen. Door in een vroeg stadium te beginnen kan het pedaal op natuurlijke wijze meegroeien met de rest van de ontwikkeling op het instrument.

Uniek aanbod: Elk jaar afsluiten met MP4 of DVD!
Aan het eind van het jaar maken we een MP4- of DVD opname van geleerde en gespeelde werken van het afgelopen les jaar.

 

Muzikaliteitstest
Bij nieuw aangemelde leerlingen wordt eerst een muzikaal testje afgenomen. Muzikale aanleg kent vele gradaties. Als leerlingen een liedje zuiver kunnen zingen, voorgespeelde tonen zuiver na kunnen zingen en een eenvoudig ritme kunnen naklappen, dan is dat voldoende om piano te gaan leren spelen. Komt de leerling goed door de test dan betekent dit dat de leerling in ieder geval niet onmuzikaal is.

 

Studeren hoort erbij!

Welk tijdstip en hoelang? Iedere dag op een vaste tijd oefenen werkt het beste bij basisschool kinderen.

Middelbare scholieren doen er goed aan hun pianostudie op hun rooster af te stemmen. Volwassen leerlingen kunnen vaak goed hun eigen oefentijd indelen. Maar... ècht elke dag oefenen! Hoe verder men gevorderd raakt, hoe langer men moet studeren.

Beginners oefenen circa 10 minuten per dag; (ver)gevorderden zijn soms na twee uur nog niet klaar. De leerlingen krijgen huiswerk mee.

 

Dipje
Soms wil het niet vlotten met de pianostudie! Soms lukt een oefening niet, of spreekt een stukje wat minder aan. Het liefst zou je dan je boek in een hoek smijten en helemaal stoppen met pianospelen. Ouders doen er verstandig aan hun kind niet meteen van pianoles te halen. Vaak keert de zin om te studeren na verloop van tijd vanzelf weer terug. Vertonen leerlingen blijvend te weinig inzet, dan trek ik uiteraard wel aan de bel.


Een goede piano
Voor het studeren thuis is een goede piano nodig. Een slechte piano kan de muzikale en technische ontwikkeling van een leerling sterk belemmeren. Juist voor een beginner is een goede piano heel belangrijk. Een goede piano speelt niet te zwaar of te licht. Er moet voldoende klank uitkomen. De piano moet ook "zacht" kunnen spelen. De bijbehorende pianokruk moet verstelbaar zijn. Een piano dient minimaal twee maal per jaar gestemd te worden. Een nieuwe piano hoeft niet beter te zijn dan een oude, en een vleugel hoeft niet beter te zijn dan een piano.

 

Aanschaffen van een piano
Een piano kost veel geld, maar is wel een goede investering. Een goed instrument behoudt zijn waarde en gaat, mits goed onderhouden, tientallen jaren mee. De prijs van een nieuwe piano schommelt tussen de 1.800 en 10.000 euro. De meeste pianozaken verkopen echter ook goede gebruikte instrumenten en een andere mogelijkheid is het "huren met recht van koop". Natuurlijk help ik u, indien u dat wilt, met het kopen van een goed instrument.

pl1
pl2